Home | Sitemap | Contact | | |
Berghond van de Maremmen / Maremmano Abruzzese

Foto's en dagboek van het Titanen-nestje 
Olimpia x Delfo del Montelarco (roepnaam Sabino)
 18 mei 2021

Op deze pagina leest u het wel en wee van het Titanen-nestje.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de komst van uw pup (anders dan koud appelsap op de vloer gooien :) <zie hier>

PUPINFO
Leuk gadget
Waakborden met Senza, Sofia en Olimpiahttps://madpawz.eu1 dag oud


reutjes onder en teefjes bovenMandjes worden 

beetje krap

even luchten

een kamer vol

'iets' is toch in de pup gekomen

de hond in de pot


Effe kijken hoe hij
dat doet....Een puppytapijtPuppydagboek


Acht en een halve week
En dan nu echt de allerlaatste video, omdat ze oh zo leuk zijn. De laatste pups zijn vertrokken. Het werk zit er op, de rust hersteld.


Bijna 8 weken
En dan is het toch opeens 10 juli en zijn de eerste 2 vertrokken. In de loop van komende week vertrekken de andere pups. Het was een enerverende tijd, en als altijd zijn de dagen/weken omgevlogen! Opeens is het zover; daar gaan ze. De wijde wereld in. Het ga ze goed. Word er toch een beetje weemoedig van.
Nog 1 laatste video met alle pups bij elkaar.


Nou vooruit, omdat ze zo leuk zijn, toch nog een videootje...


Bijna........
vliegt de eerste de deur uit. En nee, geen nieuwe video's, want ik krijg ze met geen mogelijkheid meer op de film. De dertien deugnieten trekken in groepjes van 2 of 3 de 'wijde' wereld van de tuin in. Slopen alles wat los en vast zit, denderen enthousiast overal overheen; er is geen houwen meer aan. Niets is meer veilig: geen plantje, geen voeten, geen doosje, geen emmer. Ik voel me ondertussen toch wel een beetje zoals deze meneer hieronder.
Zeseneenhalve week
De kleine onderzoekers lopen inmiddels door de hele voortuin. Uiteraard is niets meer veilig. Alles is interessant en moet worden onderzocht, lees gesloopt.
Nog 1 week en dan begint de exodus; wat zal het stil worden hier.
Parcodaini bestaat dit jaar 25 jaar, maar dit nest is me inderdaad een titanenklus geworden. Niet eerder had ik een nest waar ik me vanaf dag 1 zoveel mee heb moeten bemoeien, maar het resultaat mag er wezen, denk ik.


6 weken
En tijd voor de eerste enting. Gezellig met z'n alle in de auto (maakt helemaal geen herrie) en vervolgens de dierenartsenpraktijk op stelten zetten (zie fotoalbum). De dierenarts, dezelfde die ze overigens ook op de wereld heeft gezet, vond ze er allemaal goed uitzien. Hij heeft ze allemaal nagekeken en zelfs gewogen (tussen de 4.8 en 5.6 kilo) en ze zijn okay bevonden, met bij 2 heren de opmerking dat 1 balletje nog in het lieskanaal zit, maar dat zal ongetwijfeld nog wel naar beneden zakken. De eerste prik zit er dus in. Over 3 en 6 weken nog een keer herhalen.


24 juni 2021
De chip zit er in. Weliswaar begaf de reader het, dus te hopen is dat de registratie correct verloopt; er is blijkbaar niet aan een back-up procedure gedacht, voor het geval de apparatuur het begeeft!
Dus hier gaat ie:
Prometeo - rood
Oceano - blauw
Ceo - rood/zwart 
Crio - rood/paars 
Iperione - rood/blauw
Giapeto - zwart
Crono - groen
en de teefjes:
Teia - lichtgroen/donkergroen
Rea - blauw/groen
Temi - blauw
Mnemosine - rose
Febe - blauw/grijs
Teti - paars

De dames en heren gaven geen kik; zelfs Giapeto niet, die na afloop een enorme rode vlek in z'n nek had; adertjes geraakt. Afspoelen met koud water en weg was de vlek: arme ziel.


Inmiddels 5 weken
De dames en heren vandaag maar eens op de weegschaal gezet en een nieuwe stropdas omgedaan. Ergens tussen de 4 tot 4.5 kilo, dus dat is mooi op gewicht. Het eten smaakt ze ook uitstekend, mag ik wel zeggen. Ook Ootje eet inmiddels als een bootwerker, en na zo'n zware periode mag ze dat ook hebben, hoewel ze misschien niet zo heel veel melk meer geeft. Toch komt ze nu uit zichzelf even langs als de pups buiten lopen en natuurlijk op verkenning gaan en alles onveilig beginnen te maken. Mijn plantjes zijn nog heel, maar voor hoelang??
En wat nieuwe foto's in het fotoalbum.


4.5 weken
Gelukkig iets minder warm vandaag. De pups beginnen al aardig levendig te worden. Doosje.... altijd leuk. Oh ja, en ze hebben tandjes <AUW>
A.s. donderdag komt de chipper en krijgen ze hun chip + DNA afname. Dus dan wordt  bepaald welke pup welke naam krijgt. (En aangezien er geen commentaar is gekomen op de namen, zijn die dus allemaal goedgekeurd.)


De eerste stoeipartijen


Pfui.... warm


Halverwege
De pups gaan prima; iedere dag iets meer leven in de brouwerij en meer interactie met elkaar. Maar nog wel heel veel slapen; 23 uur per etmaal.
De mastitis is zo goed als genezen, gelukkig.


3.5 weken
De mastitis van Ootje begint te verbeteren; klier is minder dik. Haar temperatuur is weer redelijk normaal. De pups zijn al bijna overgeschakeld op vleesvoeding; Ootje komt nog af en toe langs, dwz ik doe haar bij de pups, zodat ze kunnen drinken. En dat doet ze het liefst staand. Dus dat is even rekken en strekken voor de pups, maar ze kunnen er natuurlijk steeds beter bij, naarmate ze groter worden. Het is alleen wel erg druk aan de melkbar met 13 pups.
De eetkamertjes zijn gereed, en daar krijgen de pups in 2 rondes (want allemaal tegelijk dat gaat niet) te eten. Dat is nog even wennen voor ze, maar dat zal snel anders worden, zodra ze door hebben, dat 'deur open' betekent ETEN.


3 weken
De tijd vliegt. 3 weken alweer voorbij. De pups gaan goed. Ootje heeft in ieder geval geen koorts meer, temperatuur is redelijk normaal (38.5; overigens altijd handig om dat eens te meten, zodat u weet wat een normale temperatuur van uw hond is! Temperatuur bij honden is tussen de 38 en 39 graden, maar bij mijn honden meestal 38.3-38.4)
Gelukkig is het ook goed weer en dus kan de deur open, en kan ik ze ook buiten een flesje of gehaktbal geven. Vandaag eens kijken of ik toch iets met de mousse kan, en dan het gehakt maar eens mengen met de KVV (kant-en-klaar vers vlees), want we kunnen niet alleen van gehaktballen leven.


De eerste hap
Voor de overgang naar vast(er) voedsel heb ik starters mousse gekocht. Iets wat zo op te lebberen zou moeten zijn. Dus blikje open, in bakje gedaan en dan ........flesfles
flesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesfles, nee geen mouse, flesflesflesflesflesflesflesfles
flesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesfles, geen mouse, flesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesfles
flesflesflesflesflesfles, hmmm beetje dan, nee toch liever flesflesflesflesflesflesflesfles
flesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesflesfles en dat dan 13 x!
Dus vandaag de oude vertrouwde gehaktbal maar weer uit de kast gehaald. En dat gaat flesflesflesfles, hmmm geen fles, maar smak smak, ook best lekker. En met een beetje geduld komt er toch een bal(letje) gehakt IN de pup.
(zie fotoalbum)


Bijna 3 weken
En dan lijkt het er op dat Ootje toch een beetje meer zin krijgt in de pups, tot ze zaterdagmiddag enorm sloop en lusteloos is, en echt absoluut niet meer wil. Ik meet de temperatuur: 41 graden!! Dus rechtstreeks naar de dierenarts, die toch een (beginnende) mastitis constateert. Helaas. Anti-biotica mee, pijnstillers geven en opdracht om de melkklier zoveel mogelijk te masseren en te laten uitdrinken. Klusje er bij dus. Gelukkig laat ze nog wel pups toe, ook aan die tepel en lijkt ze de massage niet erg vervelend te vinden.
Zaterdagavond is de koorts gezakt naar 39 graden en zondagmorgen is het 38.8. Ze oogt wat frisser, en heeft wel goede eetlust. Dus hopelijk gaat het de goede kant uit.
De pups lijken nergens last van te hebben en groeien goed.


Ruim 2 weken
De pups gaan goed; ze groeien goed en drinken goed van hun flesjes. Olimpia krijgt er niet meer zin in; als ik de ene groep de fles geef, doet zij de andere groep, maar zodra het kan piept ze er tussenuit. Eten doet ze inmiddels wel goed.
Gisteren de nageltjes van de pups maar eens geknipt. Dat is niet alleen voor mij (n hand) fijner, maar zeker ook voor Ootjes melkfabriek. Is nog best een klusje, meer dan 100 nageltjes bij friemelende pupjes, die maar 1 ding willen: drinken!

PS
Met opeens zulk mooi zonnig weer (e i n d e l i j k !!) kan de warmtelamp wel uit (misschien 's nachts nog aan), en kunnen we meteen overschakelen op de vliegenlamp <helaas>.
Ook de keukendeur kan wel heel even open, want lekker al die melk er in, maar dat komt er natuurlijk ook weer uit (in 13-voud), dus even luchten. En dan is er toch een pup, die het waagt om 1 pootje over de drempel te zetten...... nog even, en voor je het weet, lopen ze de tuin door, en het hek uit.


Bijna 2 weken
Alle puppen zijn nu meer dan 1 kilo, maar het was toch weer even spannend de afgelopen 2 dagen; 2 pups met een 'appelflauwte', maar met wat dextrose hebben we ze toch weer aan de praat kunnen krijgen, en ze zijn weer levendig als voorheen.
Ootje begint ondertussen de benodigde eetlust te krijgen, gelukkig. Maar bijflessen doe ik toch nog wel, omdat ze onmogelijk alle 13 pups tegelijk kan voeden; ze heeft 10 tepels, dus er zouden er dan altijd 3 buiten de boot vallen, of weggedrukt worden.
De neusjes zijn ondertussen mooi zwart gekleurd, en ook de voetzooltjes worden al zwart. De eerste oogjes zijn open <kiekeboe, zie fotoalbum>


Ruim 1 week
De eerste pups hebben de kilo bereikt. Dat is toch bijna een verdubbeling van hun geboortegewicht.
Ootje gaat beter, maar 24/7 erbij liggen zoals sommige andere teefjes doen, is niet aan haar besteed; jij wou puppen toch...... nou hier heb je ze. Als ik kom wisselen, gaat ze er ook braaf bij liggen en laat de pups drinken, maar volgens mij zou ze liever iets anders gaan doen (was overigens vorige keren ook zo, dus... geen zorgen).
De namen van de pups moeten binnen 10 dagen aan de Raad van Beheer worden doorgeven. En we zullen het niet op de laatste dag laten aankomen, dus vandaag heb ik de namen doorgegeven. Nou zijn er 12 Titanen, en 13 pups.....Dus 'Tom Poes, verzin een list', als naam dertien heb ik voor Prometheus gekozen (Prometeo in het Italiaans), want die was uiteindelijk de inspirator voor het thema. Op hoop van zegen, dat de Raad de namen goedkeurt!


Dag 7; 1 week alweer!
Vannacht 1 week geleden alweer. Wat gaat het snel. Ik ben inmiddels al bijna gewend aan mijn nieuwe dagritme: 3 uur opstaan, Ootje uitlaten, pupjes omwisselen, flesje er in; 7 uur opstaan, Ootje uitlaten, pilletje er in, pupjes wisselen flesje er in, Sofia en Donny in de ren doen, terug tukkie doen; 11 uur, Ootje uitlaten, eten geven, pupjes wegen, omwisselen, flesje er in, was ophangen, foto's en video's maken, website bijwerken, aankleden, hè hè koffie; 15 uur, Ootje uitlaten, pups wisselen en flesje geven; 19 uur Ootje uitlaten, eten geven, pups wisselen, flesje geven, zelf een borrel en iets eten, Sofia en Donny eten geven; 22-23 uur, Ootje uitlaten, pilletje er in, pups wisselen en flesje geven, wasmaschine aan, slapen.........


Dag 6
Spijtig genoeg heeft jufje lichtgroen het niet gehaald. Ik was er al bang voor: zo slap en niet willen drinken, te weinig zuigreflex. Het was het pupje, dat het moeilijkst op gang kwam na de keizersnee, en waarover ik me al verbaasde dat ze het überhaupt had gehaald. In eerste instantie leek ze toch goed te gaan, maar na 4 dagen ging het mis. Heel jammer.

De andere pups doen het allemaal goed, en we doen er natuurlijk alles aan om dat zo te houden. Ze drinken goed, en zijn ook al goed aangekomen.
Ook Ootje oogt een stuk levendiger en frisser. Ze eet weer redelijk (hoewel in mijn ogen nooit genoeg, met zoveel pups) en verzorgt de pups. Maar alles wel op haar manier; dwz ze wil er niet 24/7 bij liggen, maar alleen om te zogen en te verzorgen.
PS; inmiddels is ook het puppyalbum in de maak.


Dag 5
Ootje gaat een stuk beter. Ze begint iets fitter uit d'r ogen te kijken (hoewel misschien niet zichtbaar op de video), en begint ook wat meer eetlust te krijgen. 
Helaas ook slecht nieuws: jufje lichtgroen gaat sinds gistermiddag slecht. Ik ben bang dat ze het niet gaat halen, want ze wil absoluut niet meer drinken. Niet uit de fles, en ook aanleggen bij Ootje wil niet werken. Ze had een absoluut slechte start, en kwam heel moeilijk op gang na de keizersnee. In eerste instantie leek ze toch een pittige tante en een doorzettertje, maar blijkbaar mag het niet zo zijn. Een nestje fokken is oh zo leuk, maar er zijn ook heel trieste momenten.
De andere pups gaan wel goed, en zijn sinds gisteren al weer 10% aangekomen. Dus <duimen, duimen> hopelijk geen verdere rampen, en tegenslagen.


Dag 3
De pups zijn gelukkig netjes aangekomen sinds gisteren. Want hun avontuur bij de dierenarts is ook voor de pupjes een aanslag. Desondanks wegen ze meer, dan sommige pups bij de geboorte uit eerdere nesten.
Ootje begint ook meer interesse te krijgen, hoewel ze er regelmatig naast gaat liggen, maar dat deed ze ook bij haar vorige nest.
Als ik om 3 uur 's nachts de 2 groepen wil omwisselen, liggen ze allemaal verzameld om haar heen. Lekker handig. Wie zat nou in welke mand? Dus dan maar herverdelen: nu hebben we een mandje reuen en een mandje teven.


Dag 1 en 2
In de loop van de ochtend weeg ik de pups maar eens, want dat is er bij de keizersnee niet van gekomen. Alle pups wegen ergens tussen de 500 en 600 gram. Toch mooi na zo'n zware operatie, waar ook de pups een tikje van meekrijgen. Met z'n alle aanleggen wordt een probleem, vooral omdat ook Ootje een beetje ongeloofwaardig om zich heen kijkt en zich afvraagt, waar 'dat daar' allemaal opeens vandaan komt. Ook de melk moet duidelijk nog op gang komen. De fles is even wennen voor de pups; dat gaat de eerste dag nog niet vanzelf. Gelukkig gaat het de tweede dag al wel een stuk beter.
Ik besluit de pups in 2 groepen te verdelen. 1 groep ligt in de mand en de andere groep ligt bij mams. Om de paar uur wisselen. Pups van mams krijgen flesje en gaan in de mand, pups van de mand gaan bij mams. En dat dan iedere paar uur.
Ootje begint gelukkig enig interesse in de pups te krijgen, haar eetlust is nog matig. Ze heeft het echt heel zwaar gehad, en nog steeds. Arme schat.
Met het wegen hebben alle pups ook een touwtje om gekregen. We hebben de volgende kleuren in de aanbieding.
Reuen:
rood, zwart, blauw, donkergroen, rood-zwart, rood-blauw, rood-paars
Teven:
roze, paars, lichtgroen, grijs-blauw, dik blauw, blauw-groen, lichtgroen-donkergroen
En nu hopen en duimen, dat ze het allemaal gaan halen!


De geboorte
Maandagavond begint Ootje een beetje weeën te krijgen. En om 9 uur 's avonds ligt daar in een heleboel rommel 1 pup. Hij komt moeizaam op gang. Ootje toont geen interesse. Verdere weeën blijven uit. Na 2 uur besluit ik te overleggen met de dierenarts. Die adviseert wat oxytocine te spuiten om de weeën wat te helpen. Er volgen ook snel enkele weeën, maar geen pup. Na een half uur bel ik weer, maar ik heb al alles in gereedheid gebracht om naar de kliniek te gaan. Dat is ook het advies: keizersnee.
Snel wordt Ootje klaargemaakt voor de operatietafel. Inmiddels is ook een assistente gearriveerd, zodat we met 3 man sterk zijn om de puppen op te vangen.
De één na de andere pup komt er uit, en het is aanpoten met wrijven, slijm uitzuigen, druppeltje Respirot voor de ademhaling op gang te brengen. 14 stuks haalt de dierenarts er nog uit! Met nummer 1 erbij is dat dus 15 puppen!! Helaas blijkt ook de reden van de niet vorderende geboorte: 1 pupje haalt het niet, helaas dood, zat vast in het geboortekanaal. De rest gaat moeizaam, de 1 wat sneller dan de ander, maar uiteindelijk om half 4 's nachts zijn we weer thuis met een mand en doos vol puppen en een compleet van de wereld moeder. Dat wordt aanpoten de komende weken, voor mij ook, want ze moeten wel eten natuurlijk en 14 kan ik niet tegelijk aanleggen.
Wat ik nu zo in de gauwigheid zie, zijn er 7 reuen en 7 teven.


De namen
Geïnspireerd door één van de betere gedichten van Goethe (Prometheus: "Wer half mir wider der Titanen Übermut?") bracht mij op het idee om Titanen als naamgeving voor de pups te nemen. Hoewel natuurlijk eigenlijk Grieks, zijn de namen ook in het Latijn/Italiaans te gebruiken.
Voor de reuen is er dan keuze uit:
Oceano, Ceo, Crio, Iperione, Giapeto en Crono

En voor de teefjes 
Teia of Tia, Rea, Temi, Mnemosine, Febe en Teti

En mochten er nog een te kort zijn aan namen dan kunnen we paps en mams ook nog meenemen: Urano en Gaia. Waarbij ik er dan gemaktshalve wel van uit ga, dat de verdeling reu/teef gelijk is, maar anders moeten we een list verzinnen: de Titanen hadden zelf ook nog kinderen, een heleboel zelfs.

Welke namen het gaan worden moet binnen 10 dagen na de geboorte worden doorgegeven, dus ik kan nog even nadenken. En welke naam bij welke pup gaat horen, wordt bepaald op het moment dat ze gechipt worden en dat is met een week of 6.
Loopsheid, dekking en dracht
Iets later dan gedacht werd Olimpia begin maart loops. Het was nog even spannend wie als eerste loops zou worden, Olimpia of Rea, maar Ootje won het uiteindelijk nipt met 1 of 2 dagen. En omdat Rea nu toch ook eindelijk wel eens een keer aan de beurt 'moet' komen, heb ik besloten om met haar deze herfst een nestje te fokken. Maar dat is voor later dit jaar.

18 en 19 maart was de progesteron hoog genoeg voor een dekking en dus gingen wij opnieuw naar Sabino, officieel Delfo del Montelarco. 
Op de echo op 16 april zag de dierenarts in ieder geval 6 pupjes, met de slag om de arm, dat er best nog wel meer in zouden kunnen zitten. <huh, huh, fokker knikt begrijpelijk>

Vorige keer had Olimpia 12 pups (zie Musicanest) en duurde de bevalling toch best wel een tijdje, met langere pauzes tussen de laatste pups. En daarom besloot ik, eigenlijk nooit eerder gedaan, om met 8 weken een foto te laten maken. Ootjes buik was zo groot dat ze niet op 1 plaat paste en daarom maakte de dierenarts 3 foto's. En dan begint het tellen. 6 schedeltjes liggen keurig netjes op een rijtje; dat zullen die van de echo zijn. Maar dan. Een wirwar van schedeltjes en ruggegraatjes, en maar tellen: 7, 8, 9, en hier nog een, dat is 10 en 11, 12 en dan de andere foto, of is dat hetzelfde schedeltje, 13? 'Ik zie hier ook nog wat'. 14? En is dit ook een schedeltje? 15?? Kortom de dierenarts komt er niet uit, en ik weet al met al nog niet wanneer de laatste pup daadwerkelijk de laatste is (reden waarom ik nooit een foto maak). Dus het blijft afwachten en hopen dat het allemaal goed gaat komen met de bevalling, en de laatste eindelijk eens een vlaggetje meeneemt!


6 weken
Toch best wel een buikje

8 weken
Ootje heeft een voetbal ingesliktHome | Contact | Copyrightdesign: Template Shaker
Copyright © 2021, Parcodaini. All rights reserved